پایگاه خبری وبدا

پایگاه خبری وبدا

امروز دوشنبه ، 1403/09/05

سال 1403 ، جهش تولید با مشارکت مردم

پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاع‌رسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه‌های توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامه‌ریزی برنامه‌های روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..

یاسوج ، بلوار مطهری ، ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ، طبقه سوم ، واحد روابط عمومی

شماره تماس: 0743337251

مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل

سردبیر : سیده سحر حسینی

کارشناس واحد بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: پس از تامین آب آشامیدنی سالم، واکسیناسیون بیشترین تاثیر در کاهش مرگ و میر به ویژه مرگ ومیر کودکان  و افزایش رشد جمعیت را داشته است

کارشناس واحد بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: پس از تامین آب آشامیدنی سالم، واکسیناسیون بیشترین تاثیر در کاهش مرگ و میر به ویژه مرگ ومیر کودکان  و افزایش رشد جمعیت را داشته است.


به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، فاطمه نجفی در کارگاه آموزشی ایمن سازی واکسیناسیون و عوارض جانبی آن گفت: ایمن سازی یکی از موثرترین روش های پیشگیری از بیماری های دوران کودکی است.


 در 30 سال گذشته پس از آغاز برنامه توسعه ایمن سازی،دستاوردهای مهمی در پیشگیری و کنترل بیماری های قابل پیشگیری با واکسن حاصل شده است.


وی ابراز، داشت: در حال حاضر کلیه کودکان کشور علیه بیماری های سل ، هپاتیت ب ، فلج اطفال، دیفتری، سیاه سرفه، کزاز، هموفیلوس آنفولانزای تیپ ب، سرخک، سرخجه و اوریون واکسینه می شوند، بیست سال است که کشور عاری از بیماری فلج اطفال است.


نجفی، گفت: بیماری های سرخک و سرخجه مادرزادی ، کزاز نوزادی حذف شده اند. بیماری های دیفتری، سیاه سرفه و اوریون  نیز کنترل شده اند.


وی تاکید کرد: شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی شامل پایگاه هها و خانه های بهداشت  توانسته حدود 99 درصد گروه هدف خود را تحت پوشش واکسیناسیون همگانی قرار دهد و پوشش واکسیناسیون بالایی را در کشور ایجاد نماید.




کارشناس واحد بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان با بیان اینکه واکسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است، بیان کرد: بوسیله انجام آن می توان با هزینه اندک از ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی خطرناک و پرهزینه جلوگیری کرد.




این کارشناس در کارگاه آموزشی، اشاره کرد:واکسن از باکتری یا ویروس زنده ضعیف شده و یا جزیی از آن ها (مانند آنتی ژن سطحی خالص شده یا توکسویید ) ساخته شده است. 




نجفی با اشاره به تزریق واکسن سیستم ایمنی بدن علیه باکتری ها یا ویروس وارد شده به بدن، آنتی بادی ساخته و باعث بالا رفتن مصونیت بدن در مقابل بیماری ناشی از آن می شود، بیان کرد.




فاطمه نجفی به عوارض واکسن گریزی زد و گفت: با افزایش پوشش های واکسیناسیون در جوامع و حرکت به  سوی ریشه کنی و حذف بیماریهای هدف برنامه و برگزاری بسیج های ایمنسازی های تکمیلی (campaign)  و در جهت افزایش کیفی برنامه های ایمنسازی ، برنامه مراقبت پیامدهای نامطلوب ایمن سازی از طرف سازمان جهانی بهداشت آغاز شد.  




وی اضافه کرد: به عبارتی مواردی که پس از ایمن سازی دچار عوارض معمول (خفیف) مثل تب یا درد محل تزریق و.....  یا موارد خیلی نادر شدید میشوند جمع آوری و مورد تجزیه وتحلیل فنی قرار می گیرند تا از سلامت و بی خطری واکسیناسیون اطمینان حاصل شود.






این کارشناس، گفت: در کشورما نیز همگام با سایر کشورها مراقبت پیامدهای نامطلوب ایمن سازی از سال 1382 (بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک - سرخجه) با استفاده از دستورالعملها و موازین استاندارد مراقبتی آغاز شد.




وی بیان کرد: در کشور ما نیز با جمع آوری موارد معمول و نادر عوارض پس از ایمنسازی با توجه به تعداد واکسن تجویزی ومحاسبه میزان آنها با توجه به میزانهای اعلام شده مورد انتظار هر واکسن، اقدام لازم انجام می گردد.




وی با اشاره به اینکه طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت و راهنمای کشوری مراقبت، هر رویداد طبی نامطلوب که پس از واکسیناسیون برای گیرنده واکسن رخ دهد صرف نظر از رابطه علیتی وآن را به واکسیناسیون نسبت دهند به عنوان یک مورد AEFI تلقی می‌شود.




وی با بیان اینکه بدیهی است این امر به معنی تایید رابطه علیتی نیست؛ گفت: این موارد باید بررسی و طبقه‌بندی گردند. به عبارتی مشخص گردد آیا آن عارضه به علت دریافت واکسن ایجاد شده است یا واکسن نقشی نداشته و به دلیل همزمان بودن با بیماری دیگر رخ داده مثلاً در زمان دریافت واکسن، در دوره نهفتگی بیماری دیگری قرارداشته است.




فاطمه نجفی، ادامه داد: در بعضی از مواقع بخصوص در بچه ‌های بالای 5 سال و بزرگسالان ممکن است پس از دریافت واکسن دچار غش و ازحال رفتگی شوند که نیاز به درمان خاصی ندارد و این موارد بدون هیچ درمانی خود به خود بهبود می ‌یابند.




وی با بیان اینکه اینگونه موارد به دلیل اضطراب از تزریق (هر تزریقی دارو یا واکسن) رخ میدهد، یادآور شد: که لازم است افرادی که برای دریافت واکسن مراجعه می کنند اگر سابقه غش یا از حال رفتگی یا سرگیجه بعد از تزریقات یا خونگیری هستند واکسن رادر حالت نشسته تزریق کنند، حتی الامکان 10 تا 15 دقیقه در حالت درازکش یا نشسته باشند و سپس مرکز را ترک نمایند، تا درصورت بروز این حالت در خارج از مرکز دچار مشکل نشوند (افتادن روی زمین )موارد پیامدهای نامطلوب پس از ایمنسازی معمولاً خفیف و گذرا هستند و خود بخود بهبود می یابند.




وی در پایان خاطرنشان کرد:  مثلاً در شیرخواران بعد از شش ماهگی مصرف کمی مایعات شیرین پیش از واکسیناسیون یا بلافاصله بعد از آن  یا مصرف شیر مادر و در آغوش گرفتن کودک، صحبت با وی و نوازش آرام موضع توسط مادر می تواند در کاهش درد موثر باشد.




به گزارش وب دا یاسوج: این کارگاه آموزشی با حضور محسن رضائیان رییس گروه واحد واگیر مرکز بهداشت استان در سالن اجلاس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی برگزار شد.




ارسال خبر/ سید حسین رازیان